Forskare: Lockheed Martins fusionsreaktor är skitsnack

Lockheed Martin säger sig ha en fungerande prototyp av en fusionsreaktor om fem år.<br/> Nu slår forskare bakut och totalsågar företagets påstående.

Lockheed Martin säger sig kunna bygga en testreaktor inom ett år och en prototyp till en färdig produkt inom fem år. Om bara tio år kan det finnas en färdig produkt, enligt företaget.

Målet är en reaktor som tar upp 3 x 2 meter och har en effekt på 100 megawatt. Bränslet skulle vara deuterium och tritium.

Men forskare är inte lika imponerad, skriver Technology review.

Ian Hutchinson, professor i nukleär forskning och ingenjörsvetenskap vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, säger att den typ av inkapsling som Lockheed Martin beskriver har studerats länge utan större framgång.

– Så vitt jag kan se så har de inte tagit hänsyn till grundläggande fysik vad gäller magnetinkapslad fusionsenergi. Jag är väldigt skeptisk till att de har något intressant att erbjuda. Det verkar högst spekulativt, som om någon har ritat en teckning och sedan säger att de ska flyga till mars med den, säger professorn enligt Technology review.

 

 

Niklas Dahlin

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt