Forskare lockas av miljarder till Oskarshamn

2012-08-30 08:32  

De svenska kärnkraftsforskarna har stora förhoppningar på att få ta del av de miljarder som kärnkraftsindustrin ska pumpa in i Oskarshamns kommun. Men de stora pengarna finns ännu inte tillgängliga.

En av de ledande svenska kärnkraftsforskarna, KTH-professorn Janne Wallenius, har tidigare presenterat idén om att få bygga världens första blykylda kärnreaktor i Oskarshamn.

Och nu tar en av världens ledande forskare i reaktorfysik, Chalmersprofessorn Imre Pázsit, upp frågan om en helt ny svensk superdator i Oskarshamn, vikt för den svenska kärntekniska forskningen.

Både Janne Wallenius och Imre Pázsit räknar med de ”mervärdespengar” som Oskarshamn får som kompensation för att den svenska kärnkraftsindustrin valt Forsmark som plats för slutförvar av använt kärnbränsle.

De tre energibolag som äger de svenska kärnkraftverken, Vattenfall, Eon och Fortum, lovar att betala mellan 1,5 och 2 miljarder kronor i utvecklingspengar till de båda kommunerna Oskarhamn och Östhammar om man får klartecken att bygga slutförvaret som planerat.

- Pengarna ska betalas ut i två omgångar – 20 procent nu och 80 procent efter 2015 eller när ansökan om att få bygga ett slutförvar har godkänts av regeringen, säger Rolf Persson, projektledare för utvecklingssatsningarna i Oskarshamn.

Oskarshamn får mest, 75 procent av de utlovade pengarna. Det innebär att Oskarshamn redan nu kan använda 300 miljoner kronor till utvecklingsprojekt och Östhammar 100 miljoner kronor.

Men 150 miljoner kronor av den första potten av Oskarshamns mervärdespengar är vikta för en ny färjeterminal i hamnen.

Kvar är 150 miljoner kronor som till stor del redan är intecknade.

  1. Tredje året i den nya högskoleutbildningen för kärnkraftingenjörer ska ske i samarbete med kärnkraftsindustrin i Oskarshamn.
  2. Fler bergstunnlar i anslutning till forskningslaboratoriet Äspö, reserverade för ”civil” forskning med annan inriktning än kärnavfallsbolaget SKB:s egen.
  3. Satsning på undervisning i teknik, energi och naturvetenskap redan i förskolan och ett ”teknikcollege” med utbildning både på gymnasial och eftergymnasial nivå.
  4. Nova FoU, ett samarbete med SKB, ska attrahera ytterligare forskningsprojekt till Oskarshamn, bland annat materialforskning.
  5. En ny stadsdel planeras i den inre hamnen.

- Mervärdespengarna ger oss möjlighet att attrahera stora utvecklingsprojekt i Oskarshamnsregionen, men mervärdespengarna kan bara vara tungan på vågen. Det är vetenskapliga och kommersiella intressen som betalar, säger Rolf Persson.

Han menar att inte ens när de stora pengarna kommer loss efter 2015 blir det möjligt att finansiera de stora projekt som Janne Wallenius och Imre Pászit talar om enbart med mervärdespengar.

- Men det finns i grunden en ambition att Oskarshamn ska bli ett internationellt energicentrum, inte bara inom kärnkraft, säger Rolf Persson.

Besluten om vilka satsningar som ska göra fattas i en styrgrupp med företrädare för Oskarshamn och kärnkraftsbolagen. När en satsning är beslutad betalar Vattenfall, Eon och Fortum ut pengarna.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Oskarshamn Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt