Forskare: Här är faktorerna bakom våra energival

2015-12-03 10:08  
Foto: Alamy

Miljöpolitiska riktlinjer och high-tech i alla ära – verklighetens energiomställning handlar om betydligt simplare faktorer, visar en svensk studie.

Det är forskare på Högskolan i Halmstad som studerat övergången från fossila till ickefossila bränslen i Sverige under 2000-talet.

Analyser av befintlig statistik visar att gruppen offentliga och privata organisationer och företag ändrat sin energianvändning rejält, med ett tydligt skifte 2006 då ickefossilt gick om det fossila.

Dock inte på grund av politiska ingripanden eller ny teknik utan för att tillgången på brännbara sopor och prisvärd träråvara ökade, inte minst efter stormarna Gudrun och Per.

– Vi tyckte att det var intressant att det som politiskt framstod som ett fantastiskt svenskt gott exempel på hur vi med miljöteknik kan få ner klimateffekterna hade en så enkel bakgrund, säger Mikael Sandberg, professor i statskunskap och forskare i gränslandet mot miljö och teknik.

Kommunala kraftproducenter har stått för den största omställningen. Den privata sektorn har inte haft motsvarande förändring.

Halmstadsforskarna ifrågasätter dock hur energiomställningen ofta beskrivs. Att den totala energibalansen blir bättre om det är sopor och träråvara som förbränns är inte hela sanningen, menar de.

– I den offentliga debatten jämställer man övergången till ickefossila bränslen med att man också reducerar utsläpp men så behöver det inte vara. Träflis och sopor ger samma utsläpp av koldioxid som olja, och soporna innehåller dessutom ofta plast och andra oljebaserade produkter, säger Mikael Sandberg.

Han menar att de enkla och slagkraftiga budskapen skuggar energifrågornas egentliga komplexitet.

– Man skulle vinna på att oftare gå ner i teknisk detalj. Nu låter vi Energimyndigheten och SCB redovisa siffror i klump på ett sätt som gör att det inte blir någon debatt.

– Mycket annat studeras kritiskt i vårt land, men de här frågorna problematiseras sällan, säger Mikael Sandberg.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt