Forskare: Ftalater i viner

2014-08-14 07:45  

Stockholm (TT). Majoriteten av testade franska viner innehöll ftalater, enligt en ny studie. Ämnena är kända för sin hormonstörande effekt.

– Det finns all anledning att vara försiktig, säger Bo Jönsson, professor vid Lunds universitet.

Forskare vid franska Laboratorie Excell undersökte 100 viner från landet. Av dem innehöll 59 "väsentliga mängder" dibutylftalat (DBT), ett hormonstörande ämne som räknas till ett av de tre farligaste ftalaterna.

Flera av vinerna innehöll även andra typer av ftalater. Endast 17 viner saknade spår av ämnena.

Ftalater är vanligt förekommande och livsmedel är ett vanligt sätt för människor att få i sig ämnena. Därför är det inte särskilt förvånande att även viner kan vara en källa.

– Men som alltid med ftalater tycker jag att man ska fundera på om det inte går att använda någonting annat - vilket det troligen gör, säger Bo Jönsson som är professor i miljömedicin.

 

I EU regleras användningen av ftalater och andra varianter än DBT, med liknande effekter, har förbjudits.

Hur människokroppen påverkas av ämnena i de doser vi utsätts för i vardagen är inte helt känt. Experiment på djur med betydligt högre doser har dock belagt att hormoner kan störas, enligt Bo Jönsson.

Den svenske vinmakaren Lars Torstenson konstaterar dels att det inte är något nytt att ftalater hittats i vin, dels att de värden som har upptäckts inte är så höga.

– Men det är obehagligt att det kan finnas i billiga viner. Det är med vin som med allt annat, man får det man betalar för.

 

Torstenson säger att det är i billigare vinsorter som ftalater hittats. Det beror antingen på att vinet lagrats i cisterner som behandlats med epoxi eller att undermåliga plastslangar som fäller ftalater när de blir gamla använts.

– Man har inte investerat i produktionen, säger han.

Forskarna som genomförde studien tittade även på 30 lagrade spritdrycker. Bland dem var mängden ftalater ännu högre. I nio av tio prov hittades DBT och lika många hittade man dietylhexylftalat (DEHP).

Forskarna bakom studien konstaterar att det låga antalet vin- och spritsorter man undersökt gör den statistiska tillförlitligheten begränsad.

Mer om: Ftalater

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt