Forskare bygger solceller<br></br> i vanliga fönsterrutor

2008-07-22 10:11  

Färgade glasrutor kan bli ett nytt sätt att samla in solstrålning. Amerikanska forskare har utvecklat en ny teknik som monteras i vanliga fönster.

Forskarna har färgat vanligt glas med en fluorescerande färg, Färgen fångar upp solljuset och leder det vidare till fönsterkarmarna, där solcellerna sitter fästa på glasets kant..

Marc Baldo och hans kollegor vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) har använt sig av samma teknik som glastillverkarna använder när de lägger olika beläggningar på glas:

Först placeras glaset i ett vakuum, sedan hettas ett organiskt färgämne upp och förångas. Ångorna fångas sedan upp av glaset och blir en del av ytan.

Enligt forskningsresultaten, som är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Science, fångas hela 80 procent av solljuset upp av den färgade glasytan.

Men det är stora absorptionsförluster i glaset. Enligt MIT-forskarnas uträkningar försvinner hälften av ljuset innan det nått solcellerna i karmen.

Trots det är verkningsgraden beräknat per glasyta nästan 7 procent, vilket är i klass med amorft kisel.

Det gör att den här nya tekniken kan bli ett billigt och effektiv alternativ till de dyra solcellssystem som finns på marknaden i dag.

- Det mest intressanta är att man kan koncentrera diffust ljus, det vill säga även på mulna dagar kan ljuset samlas in, säger Björn Karlsson, professor i solenergiteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

- Dessutom kan den här metoden monteras in i vanliga fönster, vilket är bra.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt