Förnybar energi lagras storskaligt i saltgrotta

2019-06-03 13:30  
I Utah planeras för storskalig lagring av energi i form av vätgas eller komprimerad luft i en stor saltgrotta. Bilden är dock från en annan saltgrotta. Foto: TT

I den amerikanska delstaten Utah planeras för storskalig lagring av energi i form av vätgas eller komprimerad luft i en stor saltgrotta.

Det var i förra veckan som de tre företagen Mitsubishi, Hitachi och Magnum Development meddelade sina planer på att använda en stor saltgrotta i Utah som energilager.

Hur stor lagringskapacitet (i termer av megawattimmar) som planeras är ännu oklart. Men fullt utbyggt ska lagret kunna generera 1 GW el.

Fyra olika tekniker ska användas: vätgas, komprimerad luft, storskaliga flödesbatterier och bränsleceller.

– Teknikerna vi använder kommer att lagra elektricitet på tidsskalor från sekunder till säsonger på året, säger Paul Browning på Mitsubishi Hitachi Power Systems Americas i pressmeddelandet.

"Största energilagret i världen för förnybar energi"

Enligt Financial Times omfattar planerna en miljard dollar. Förhoppningen är att lagret ska tas i bruk 2025 och då kunna generera 250 MW för att senare byggas ut till 1 GW.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Det ljusnar för svensk vätgas

Projektet kallas Advanced Clean Energy Storage och ska ge el till den amerikanska västkusten och Nevada, där andelen förnybar elproduktion ökar. Tanken är att energi ska lagras i Utah när elpriset är lågt och sedan släppas ut när priset ökar.

Konsortiet hävdar att energilagret blir det största i världen för förnybar energi.

– Vi gör något som är av grundläggande vikt. Vi har fortfarande jobb kvar att göra, men vi är riktigt uppspelta, säger Paul Browning till Financial Times.

Teknikmixen avgörs av efterfrågan från marknaden

Enligt tidningen planerar konsortiet att leverera el till en kostnad som är på samma nivå eller lägre än litiumjonbatterier, som börjar dyka upp för att hantera dygnsvariationer på många elmarknader. Fördelen med vätgas eller komprimerad luft är att de kan hantera variationer över säsonger.

Planen är att producera vätgas genom att spjälka vatten i elektrolys med hjälp av el från elnätet när priset är lågt. Vätgasen lagras i grottan och bränns sedan i en gasturbin för att ge el.

På ett liknande sätt ska el från elnätet användas för att komprimera luft, som sedan släpps ut ur grottan genom en turbin när el ska genereras.

Hur stor andel vardera av de fyra olika teknikerna ska bidra med kommer att bero på marknadens efterfråga säger Mitsubishi Hitachi Power Systems till Power Mag.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt