Förbjudna kemikalier i svensk mat

2016-03-22 08:18  
Förbjudna kemikalier har bland annat hittats i apelsiner från Spanien. Foto: Alamy

Många av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i livsmedel i Sverige, trots att de är förbjudna i hela EU. En del är hormonstörande ämnen och därmed farliga även i mycket små mängder.

(Artikeln har uppdaterats)

Farliga bekämpningsmedel förekommer i livsmedel i Sverige, trots att de är förbjudna i hela EU.

– Det är ingen risk för hälsan för konsumenter, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Verket har i stickprovskontroller hittat rester av bekämpningsmedel, en del av dem hormonstörande, även från europeiska odlingar. Myndigheten har dock inte slagit larm, visar en granskning som gjorts för boken Miljödieten i hop med SR Ekot.

– De flesta låg precis vid eller strax över den nivå som man kan mäta. Därifrån till en eventuell hälsoeffekt är det stora marginaler, säger Anneli Widenfalk.

Hon nämner några undantag – äpplen från Polen och persikor från Italien _ som hade något högre nivåer, men fortfarande med tillåtna halter.

– Om man tittar på det man får i sig varje dag hela livet så ger det ändå ingen hälsoeffekt, säger hon.

Totalt rör det sig om 22 ämnen som de senaste fem åren påträffats vid 150 kontroller. På frågan om varför Livsmedelsverket inte larmat blir svaret att en sådan hantering skulle ta resurser från annan verksamhet.

– Frukt och grönt bidrar mycket till exponeringen av bekämpningsmedel, men nyttan överväger riskerna visar studier. Vi vill fokusera på säkra livsmedel och områden där det verkligen finns hälsorisker, bland annat kring kadmium och arsenik, som inte är lika väl testade och svårare att minska halterna av, säger Anneli Widenfalk.

 

Mer om: Kemikalier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt