Följ elpriset minut för minut

2011-11-15 14:10  
Klicka på länken i texten för uppdaterad karta

Hur mycket skiljer elpriset i södra och norra Sverige? Hur mycket vindkraft producerar danskarna just nu? En ny karta på nätet ger svar, minut för minut

Stiltje i Danmark och därmed låg vindkraftsproduktion har den senaste tiden höjt elpriset i södra Sverige. Hur stor skillnaden i elpris är kan man nu enkelt följa med hjälp av en karta på nätet som uppdateras minut för minut.

Bakom kartan står de nordiska kraftnätsoperatörerna inklusive Svenska Kraftnät. Kartan visar driftläget i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Estland och hur kraftflödet ser ut mellan länderna och mellan de olika elprisområdena.

Genom att klicka på "price" längst upp till höger på kartan visas i stället elpriserna i de olika elområdena räknat i euro per MWh.

Det går också att se vilken typ av elproduktion som pågår i de olika länderna och vilka länder som för tillfället är nettoexportörer respektive nettoimportörer.

Klockan 15 på tisdag eftermiddag producerar till exempel Sverige nästan dubbelt så mycket vindkraftsel som Danmark. 273 jämfört med 197 MW.

Samtidigt står den svenska och norska vattenkraften för den mesta kraften i Norden. Tillsammans generar vattenkraften i Sverige och Norge cirka 28 000 mW.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt