Folie skyddar vindsnurra på högvarv

2009-03-02 14:01  
Folien klistras på rotorbladens spetsar

En tunn stark polyuretanfolie klistrad på spetsen av vindkraftverkets rotorblad skyddar mot sand och salt som hotar erodera bladytan.

Periferihastigheten på rotorbladen på stora vindkraftverk kan ligga runt 300 km/h. Sand korn och saltpartiklar som flyger omkring i luften inverkar kraftigt på att slå sönder bladytan.

Företaget CMC Klebetechnik erbjuder 0,3 mm tunn folie som fördelar kraften vid anslaget från partiklar så att rotorspetsen inte skadas.

Enligt företaget är vidhäftningsförmågan mycket god, liksom UV-beständigheten. Dessutom får is och smuts svårare att fästa på folieytan.

Det akrylatlim som används för att fästa filmen kan användas även vid låga temperaturer. Såväl montering som demontering av folien ska kunna göras utan att miljöskadliga lösningsmedel behöver användas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt