Energi

FN kräver krafttag mot kemikalier

-Vinsterna som kemikalierna kan erbjuda får inte göras på bekostnad av mänsklig hälsa och på miljön, säger UNEP-chefen Achim Steiner. Foto: Scanpix/Colourbox

Kemikalier från industri och jordbruk bidrar till en miljon dödsfall varje år. Nu kräver FN:s miljöorgan snabba insatser från regeringar och industri för att minska kemikaliers påverkan på människors hälsa.

Publicerad

I en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP pekar man på riskerna med att tillverkning och användning av kemiska produkter flyttas från i-länder till u-länder, där kontrollen ofta är svagare. Bland annat blir kostnaderna stora. Sjukdomar och skador till följd av bekämpningsmedel i småskaligt jordbruk söder om Sahara beräknas uppgå till 90 miljarder dollar mellan 2005 och 2020.

Vid mötet om hållbar utveckling i Johannesburg 2002 satte FN-länderna målet att kemikalier skulle tillverkas och användas på ett sätt som leder till minimal påverkan på mänsklig hälsa och miljö. Men UNEP:s rapport visar att ansträngningarna som görs i många fall är otillräckliga (se faktaruta). Gifter från kemikalier som används inom industri och jordbruk är till exempel bland de fem främsta orsakerna till dödsfall världen över.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här