FN: Här är elektroniken värsta miljöboven

2015-04-19 02:00  
Kasserad elektronik från kök, tvätt- och badrum står för mer än hälften av världens elektronikskrot. Foto: All Over Press

Kasserad elektronik från kök, tvätt- och badrum står för mer än hälften av världens elektronikskrot. Det visar en ny FN-rapport.

Säg elektronikskrot och de flesta tänker nog på högar av mobiltelefoner, datorer och andra it-prylar. Men den produktgruppen står enbart för 7 procent av det totala elektronikskrotet under fjolåret. Det slår FN-universitetet UNU fast i en detaljerad rapport över det växande problemet med elektronikskrot.

I själva verket står uttjänta elektronikprodukter från kök, tvättstugor och badrum för mer än hälften av skrotet. Då ingår allt från brödrostar och rakapparater till tvättmaskiner och kylskåp.

Totalt kasserades uppskattningsvis 41,8 miljoner ton elektriska produkter i fjol över hela världen. De innehåller råvaror till ett värde av cirka 52 miljarder dollar, däribland 300 ton guld. Dessutom finns stora mängder giftiga ämnen i skrotet som bly och kvicksilver. Dessvärre tas det mesta inte om hand ordentlig, varken för att återvinna råvaror eller för att ta hand om giftiga ämnen. Mängden elektronikskrot väntas dessutom öka med 21 procent till år 2018.

Rapporten pekar även ut de länder som genererar mest elektronikskrot. Mätt i volym toppas listan av USA, Kina, Japan och Indien. Mätt i vikt per person så ligger i stället Norge, Schweiz, Island, Danmark och Storbritannien i topp.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Elektronikskrot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt