Energi

FN-grupp ska välsigna Fukushimas kritiserade utsläppsplan

Japans vattenplaner vid Fukushima är kontroversiella. Bilden är från en demonstration i Seoul, Sydkorea, i somras. Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Det radioaktiva vattnet lagras runt kärnkraftverket – men snart finns det inte plats för mer. Arkivbild. Foto: Pablo M Diez/pool/AP/TT

Internationella experter är på plats i Fukushima. Tanken är att de ska ge sin välsignelse till Japans omstridda plan att släppa ut spillvatten från det havererade atomkraftverket i havet.

Publicerad

När planen offentliggjordes i våras väckte den ett ramaskri från grannländer som Kina och Sydkorea. Även områdets fiskeindustri protesterar – förtroendet för att fisken är hälsosam har knappt hunnit återuppbyggas efter olyckan för tio år sedan, och nu kommer detta.

Vattnet är en bokstavligen växande huvudvärk. Efter haveriet som följde på en jordbävning och tsunami 2011 handlade det om mindre mängder kylvatten från Fukushimas atomkraftverk som man inte vågade släppa ut. Men sedan dess har regn och insipprande grundvatten lett till att de lagrade mängderna växt till långt över en miljon ton.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här