Flyttförsök av bränslestavar i Fukushima

2013-11-05 10:22  

Energibolaget Tepco ska inom kort flytta bränslestavar från en förvaringsbassäng i reaktor 4 till en ny bassäng i kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Reaktor 4 klarade sig från härdsmälta efter naturkatastrofen i mars 2011 eftersom bränslet vid olyckstillfället hade lyfts över från reaktorn till bränslebassängen där använt bränsle förvaras.

Men när vattenpumparna upphörde att fungera vid strömavbrottet efter tsunamivågen så uppstod brand och vätgasexplosion även i denna reaktorbyggnad. 1300 använda bränslestavar och 200 nya som skulle användas efter serviceuppehållet i reaktorn.

En lyftkran har monterats i byggnaden och via en specialtillverkad container ska bränsleelement kunna flyttas med en trailer till en ny bassäng ca 100 meter bort.

Förflyttningen av bränsleelementen sker på uppdrag av den japanska kärnkraftsäkerhetsmyndigheten. Flytten ska övervakas av såväl japanska inspektörer som utländska experter.

Arbetet med bränslebassängen är inledningen på det tidsödande uppdraget att avveckla verksamheten vid Kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi. Enligt flera bedömare blir det inte klart förrän 2050.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/RiT_XgROK64" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt