Flytande kärnkraftverk klarar tsunami

2014-04-22 11:21  

Bygg kärnkraftverk på flytande plattformar, det löser flera problem anser forskare vid MIT.

Idén presenterades vid ett symposium om små reaktorer förra veckan. Professor Jacopo Buongiorno vid MIT presenterade där ett förslag på lokalisering av kärnkraftverk till havs som löser flera problem som idag anses ligga kärnkraften i fatet.

För det första blir en flytande reaktoranläggning som placeras tio kilometer från land okänslig för jordbävningar och tsunamivågor. Andra fördelar är omedelbar tillgång till vatten i en nödsituation, själva reaktorn placeras under vattenlinjen.

En annan fördel är att man slipper använda värdefull mark i anslutning till hav eller vattendrag. Genom lokalisering utom synhåll för allmänheten minskar risken för negativ opinion.

När reaktorn faller för åldersstrecket kan anläggningen skrotas vid samma sorts varvsanläggningar som nu tar hand om gamla atomubåtar. Man slipper stora mängder kontaminerad betong som i landbaserade anläggningar.

Buongiorno påpekar att lösningen bygger på etablerad teknik - lättvattenreaktorer och off-shoreplattformar som länge använts vid oljeutvinning.

Metoden är lämplig såväl för mindre reaktorer på 50 MW som större upp till 1000 MW. Placerad på omkring 100 meters djup och tio kilometer utanför en stad blir sträckan mellan elproducent och användare inte särskilt lång.

Havsbaserade kärnkraftverk bedöms komma bäst till sin rätt i områden i Asien och Afrika som hotas av seismisk aktivitet.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/8Xi-NPDEWKc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt