Fler sprickor i reaktortankar

2015-02-24 14:02  
I Tihangereaktorns tank hittade man 3 149 sprickor, mot tidigare 2 000. Foto: TT

Många fler sprickor har hittats i de belgiska reaktortankar som tidigare haft liknande problem. I Sverige fortsätter testerna.

Den belgiska kärnkraftsmyndigheten AFCN (Agence fédérale de côntrole nucléaire) uppgav nyligen att tusentals fler mikrosprickor hittats i tankarna till reaktorerna Doel- 3 och Tihange-2.

Men hjälp av avancerad ultraljudsteknik fann man 13 047 i Doelreaktorns tank - mot 8 000 tidigare - och i Tihangereaktorns tank hittade man 3 149 sprickor, mot tidigare 2 000. Mätningarna skedde på exakt samma områden som dessförinnan.

Myndigheten ska nu studera resultaten av mätningarna under ytterligare en tid tillsammans med en internationell expertgrupp och ger i april besked om sina slutsatser.

Lars Skånberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, säger att det finns oklarheter kring resultaten, och att man avvaktar den kommande bedömningen.

- Det vi är lite osäkra på är om de större väteflakes som man hade upptäckt tidigare egentligen består av flera stycken mindre, säger han.

Väteflakes är de sprickor eller små defekter som bedöms ha uppkommit under värmebehandlingen av stålet när tankarna tillverkades.

De belgiska rektorerna togs först ur drift i under 2012 men fick nya tillstånd att starta i mars 2013. Ett år senare i mars 2014 fick de stänga igen, på grund av osäkerheten kring sprickproblemen.

Nya studier görs nu även kring frågan om hur bestrålning med radioaktiva ämnen kan leda till att sprickorna blir större.

2013 bad SSM operatörer här Sverige att undersöka sina reaktortankar. Men varken i Ringhals-2 eller Ringhals-4 har liknande fabrikationsdefekter hittats, trots att de är gjutna med samma stålmaterial.

Ringhals-3 står näst på tur att undersökas. Tester kommer att ske under 2015 ultraljudsteknik. För Forsmark-3 och i Oskarhamn-3 ska operatörerna först sammanställa all data kring tillverkningen, innan SSM beslutar om eventuella mätningar av tryckkärlen.

- Jag vill dock poängtera att vår bedömning är att det inte finns problem med väteflakes i Sverige, säger Lars Skånberg. Enligt honom är den ultraljudsteknik som används i Sverige en av de mest avancerade på marknaden.Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Reaktortankar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt