Fler får cancer kring glasbruk

2015-08-25 10:59  
Området runt Orrefors glasbruk i Småland hör till de områden där antalet cancerfall är högre än genomsnittet för hela riket. Fortsatt forskning ska ge svar på om detta beror på glasbruken. Foto: TT

Runt de småländska glasbruken Orrefors och Pukeberg är cancerfrekvensen långt över genomsnittet.

I Orrefors är antalet cancerfall 30 procent högre och antalet fall av bröstcancer dubbelt så högt som snittet, rapporterar barometern.se. Fortsatt forskning ska ge svar på om detta beror på glasbruken.

– Den här studien beskriver bara hur det ser ut. Orsakssambanden måste fortfarande utredas, säger Fredrik Nyqvist, forskare vid Arbets- och miljömedicin i Linköping, till tidningen.

Totalt har tolv områden som ligger inom två kilometer från glasbruk undersökts och i tio av dem är det ingen förhöjd cancerfrekvens.

Undersökningen visar att cancerfallen var fler kring glasbruken ett par decennier tillbaka än i dag. En möjlig förklaring är att farligt avfall hanterades slarvigare förr.

– Det är ingen som kör ut skottkärror med glasavfall i skogen i dag, säger Fredrik Nyqvist.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt