Fiskstim följer robotfisk

2012-04-27 14:16  

Rätt snärt på stjärtfenan är nyckeln till att bli ledare i ett fiskstim. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha fått fiskar att följa en robotfisk. Resultatet kan bli ett nytt sätt att leda fiskar bort från miljöföroreningar.

I en vattenränna på tekniska högskolan vid New York University simmar en robotfisk. Fisken är byggd av Stefano Marras och Maurizio Porfyn för att studera hur fiskstim beter sig, och vilka faktorer som får dem att bilda ett stim genom att följa en viss fisk.

Resultatet av studierna visar att det i alla fall inte hänger på utseendet.

När robotfisken placerades i ett stim med mörtar (Notemigonus crysoleucas) brydde de först inte alls om det främmande föremålet. Men när frekvensen på robotfiskens stjärtfena ökade och robotfiskens rörelse alstrade en hydrodynamiskt fördelaktig våg slöt mörtarna upp bakom roboten. Samtidigt minskade frekvensen hos följeslagarnas stjärtslag, de behövde inte anstränga sig lika mycket.

Enligt forskarna öppnar resultatet för nya metoder att leda bort fiskar och fåglar från farliga miljöer som exempelvis oljeutsläpp.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL