Finskt mackbolag kan ta hit E85

2009-03-02 15:57  

Trots att Sekab slutar importera etanol kommer svenska kunder att kunna tanka E85. Det finska bensinbolaget St1 vill ta över verksamheten. Samtidigt som man producerar egen etanol.

St1 Sweden är dotterbolag till en av Finlands största bensinmackkedjor, St1 Oy.

Förra året startade bolaget tillverkning av bioetanol och hittills finns i Finland tre anläggningar i bruk och två ytterligare på gång. Råvaran kan vara allt från avfall från bagerier, potatisförädling eller avfall från bryggerier.

När Sekab nyligen tog beslutet att lägga ned sin etanolimport, låg redan St1 i startgroparna att ta över. Redan i december 2008 ansökte bolaget hos Tullverket om att få importera E85.

Skälet till att Sekab förlorade en massa pengar på importen berodde inte enbart på att intresset att tanka etanol drastiskt sjönk när bensinen blev billigare. Inte om man får tro vd:n för St1 i Sverige, Paul Hammergren.

- Sekab har nog gjort jättedåliga avtal för att köpa in etanolen. Deras priser ligger skyhögt över världsmarknadspriserna och det är därför ingen vill tanka etanol, säger han till Mentoronline.

Han oroar sig inte för att det svikande intresset för etanol kommer att hålla i sig. I stället uppger han att företaget kommer att satsa miljardbelopp på småskalig etanolproduktion, där råvaran är avfall från livsmedelsindustrin. Innan de svenska fabrikerna står färdiga kommer St1 dock att importera brasiliansk sockerrörsetanol.

Marie Feuk

Mer om: E85 etanol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt