Finska villor blir till kraftverk

2016-03-10 09:07  

I ett pilotprojekt har Fortum kopplat ihop 70 hushålls varmvattenberedare till elnätet, så att de bildar ett virtuellt kraftverk.

Den här veckan kopplades omkring 70 finska villors varmvattenberedare ihop till ett virtuellt kraftverk mot det nationella nätet, som drivs av Fingrid. Tillsammans bildar de ett virtuellt kraftverk, som Fortum kan kontrollera på distans och slå på och av efter behov.

– Vi har börjat i liten skala för att lära oss i praktiken, men för att kunna koppla upp oss mot Fingrid var minimum att kunna leverera 100 kilowatt säger Heli Antila, teknisk chef på Fortum till Ny Teknik. ”Kraftverket ” producerar inte el, utan används för att balansera elförbrukning i energisystemet.

Det sker till exempel genom pauser i uppvärmningen av vattnet, när vattenberedarna slutar dra el.  En metod som kommer att bli viktigare ju större del av elmixen som produceras av sol- och vindkraft, skriver Fortum i ett pressmeddelande.

Nu finns planer på att utöka projektet till Sverige:

– Vi tittar efter olika möjligheter, vi hoppas på att kunna genomföra det så snart som möjligt, säger Heli Antila.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL