Finsk litiumgruva försenas

2009-06-01 07:58  

Trots bilindustrins "glödheta" intresse för litium kommer den planerade finska gruvbrytningen av metallen inte igång. Orsaken är den ekonomiska krisen, som än en gång försenar produktionen.

Det senaste budet var att den planerade litiumgruvan i finska Ullava skulle starta den här våren. Så blir det inte.

Gruvbolaget Keliber har inte fått loss de ekonomiska resurserna, enligt uppgifter i finska tidningar. Mätningarna och undersökningar av marken och bergrunden har gjorts, de tekniska, juridiska och skattetekniska utredningar är gjorda. Planeringen av gruvdriften har gjorts allt noggrannare. Skog har avverkats och grävmaskiner och dumprar var igång redan för ett år sedan.

Mellan 400 och 450 miljoner skulle det kosta att få igång driften av det som Kelibers vd har kallat ett nytt Nokia. Men pengarna har inte gått få loss. Det finska gruvbolaget hade räknat med att norrmännen, delägaren Nordic Mining, skulle stå för 70 procent av finansieringen. Så blev det inte, åtminstone inte hittills

Mängden litium i området är den klart största fyndigheten i Norden och - förutom Portugal - i hela Europa. I minst tio väntas den finska fyndigheten räcka, förmodligen ännu längre, om det bryts runt 400 000 ton om året.

Den mängden är dock en ytterst liten del av de fyndigheter som finns i världen. SGU, Sveriges geologiska undersökning, kommer om med ett par veckor ut med en rapport i litium i världen. I Sverige är fyndigheterna utspridda över hela landet. Det är dock små, knappast lönande att utvinna. I Europa finns stora fyndigheter i Portugal, som har den klart största produktionen i Europa.

– Det är ingen som helst brist på litium i världen, Tillgångarna är stora, framförallt i Latinamerika, säger Mogdim Islamovic, geolog på SGU i Uppsala och ansvarig för den färska rapporten.

Särskilt Bolivia har stora tillgångar - i saltsjöar som är mer lättåtkomliga än de europeiska fyndigheterna. Ännu har man inte kommit igång med brytning i stor skala i Bolivia. Ett stort pilotförsök, som görs tillsammans med Frankrike, pågår.

De största producentländerna är fortfarande Chile och Argentina. Kina, Ryssland och, USA är andra länder som producerar litium – eller snarare litiumkemikalier.

Cirka 20 procent av det litium som utvinns används till batterier. Mycket av metallen går till glas- och den keramiska industrin i världen. En stor del går till legeringsmaterial i metaller som aluminium och stål.

Hans Dahlquist

Mer om: Litium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt