Finland ska få gas från Europa

2016-07-18 11:04  
Foto: All Over Press

EU-pengar ska minska beroendet av Ryssland.

EU-kommissionen har lovat att delfinansiera en gasledning under vattnet som kopplar ihop Finland med den europeiska gasmarknaden. Balticconnector, som projektet heter, innebär samtidigt att Finlands beroende av gas från Ryssland minskar.

"Det här är en historisk dag för Finlands energimarknad och jag ger mitt fulla stöd till bolaget Balticconnector att genomföra projektet", uppger den finske finansministern Olli Rehn i ett uttalande.

EU står för 75 procent av kostnaderna, eller omkring 187,5 miljoner euro (omkring 1,7 miljarder kronor). Även de tre baltiska länderna, Estland, Lettland och Litauen, kommer att kunna dra nytta av gasledningen, enligt EU-kommissionen.

Ukrainakrisen har fått EU att snabba på planerna på att minska beroendet av rysk gas. Samtidigt undermineras planerna av Tysklands och ryska Gazproms planer på ytterligare en gasledning i Östersjön, Nord Stream 2, parallellt med den befintliga.

Mer om: Gasledning EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt