Finansmarknadsministern: Kärnkraft kan klassas som hållbar

2022-01-10 13:44  

Regeringen anser att kärnkraften ska kunna klassas som en hållbar investering. Men motsätter sig att EU-kommissionen i sitt förslag ställer krav på färdigbyggt slutförvar och sätter ett stoppdatum för grönlistad kärnkraft.

På nyårsafton skickade EU-kommissionen ut sitt förslag om gröna investeringar i den så kallade taxonomin. Kommissionen anser att både kärnkraft och naturgas ska kunna ses som hållbara energislag, åtminstone som en övergångslösning under omställningen från fossilt till grönt.

Frågan har tröskats länge och orsakat stor splittring mellan och inom EU-länder, och miljöorganisationer har varnat för urvattning om kärnkraft och naturgas ska ses som hållbara inom taxonomin – ett verktyg för att styra investeringar mot hållbara alternativ.

Den svenska regeringen håller med EU-kommissionen om att kärnkraften kan bidra till att unionen når sina klimatmål.

Svensk kritik

Men på ett par punkter anser regeringen att förslaget borde ändras, bland annat att kärnkraften ska plockas bort ur taxonomins hållbarhetsklassning 2045.

– Vi tycker att det är fel att sätta ett stoppdatum för kärnkraften i taxonomin. Betraktar man kärnkraften som hållbar där, så torde det vara ett förhållande som kan gälla även efter 2045, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).

– Vi tycker att man ska utgå från huruvida kärnkraften bidrar till klimatrelaterade mål eller inte.

Läs mer: Belgien ska stänga sju kärnreaktorer till 2025

Regeringen gillar heller inte kommissionens krav på att det måste finnas ett färdigt slutförvar för att investeringen ska räknas som hållbar.

– Vi tycker att det är ett konstigt krav från kommissionens sida. Vi anser att det ska finnas en trovärdig plan och en erforderlig finansiering för framtida slutförvar, men vi anser inte att slutförvaret behöver stå färdigt den dag som man investerar i kärnkraft, säger Max Elger.

Tror på riksdagsstöd

EU-länderna har fram till den 21 januari på sig att lämna synpunkter på förslaget. På måndagen presenterade Max Elger regeringens ståndpunkt för riksdagens finansutskott, och på torsdag hålls ett nytt möte.

– Det ser ut som att vi kan komma överens i en majoritet kring regeringens ståndpunkter, men en del av de här frågeställningarna är rätt så tekniska så vi valde att ta ett par dagar till för att bottna i alla enskildheter, säger Elger.

Läs mer: Över halv miljard till energiforskning: kärnkraft, vattenkraft, solenergi

Utifrån diskussionerna i utskottet uppfattar han det som att det går att hitta en majoritet tillsammans med M, KD, SD och L.

När det gäller naturgas håller inte regeringen med EU-kommissionen om att den kan klassas som hållbar under en övergångsperiod.

– Där är vi oense, säger Max Elger.

Maria Davidsson/TT

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt