Finanskrisen slår mot vindkraften

2008-10-07 07:37  

I morgon öppna näringsminister Maud Olofsson den stora nordiska vindkraftsmässan Vind 2008 i Malmö. Men finanskrisen lägger sordin på stämningen. Branschen fruktar stopp för nya investeringar.

- Det finns risk för att finanskrisen drabbar vår bransch – att de blir en fördröjning i de planerade vindkraftsinvesteringarna, säger Matthias Rapp, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi, till Ny Teknik.

Det ställs stora förhoppningar på att en kraftig vindkraftsutbyggnad ska hjälpa Sverige att uppnå EU:s krav på 49 procent förnybar energi i Sverige.

Förra året byggdes det drygt 200 MW ny vindkraftskapacitet i Sverige och i år räknar branschen med knappt 300 MW.

- Men vi måste upp i en takt av 700 MW per år om vi ska uppfylla målet om en vindkraftsproduktion på 25 TWh per år från 2020 – vilket vi måste om vi ska uppfylla EU:s krav på förnybar energi, säger Matthias Rapp.

Det betyder att de måste byggas lika mycket ny vindkraft per år som det hittills byggts i hela Sverige under mer än tjugo år.

Bankerna drar öronen åt sig
Den snabbt eskalerande finanskrisen kommer därför synnerligen olägligt för vindkraftsbranschen.

- I och med att bankerna har problem med sin likviditet kan det leda till att de blir mindre villiga att ställa ut kreditlöften till vindkraftsinvesterare – just nu alla fall.

- De lån som beviljas blir ju också dyrare i och med att det allmänna ränteläget har höjts, säger Matthias Rapp.

Han hoppas nu att de föreslagna lättnaderna i tillståndsprocessen för vindkraften blir verklighet så att inte byråkratin lägger sten på börda.

- Vindkraftsverksamhet klassas fortfarande som miljöfarliga enligt miljöbalken. Det ställer till onödiga problem för projektörerna och för tillståndsmyndigheterna, säger Mattias Rapp.

Entré genom Enercons ståltorn
På onsdag, torsdag och fredag är lilla julafton för vindkraftens folk när mässan och konferensen Vind 2008 hålls i Malmö.

Man väntar nästan 800 besökare till mässhallarna där 75 företag ställer ut. Malmö är hemmaplan för den tyska vindkraftstillverkaren Enercon.

Enercon bygger vindkraftstorn i Kockums gamla ubåtsverkstad och för att krydda mässa lägger Enercon ut ett stort vindkraftstorn som besökarna får passera genom för att komma in i mässhallen.

Ny teknik lockar besökare
På programmet står flera sessioner om ny teknik. Bland annat kommer ett tiotal ledande företag att presentera trenderna på teknikområdet.

Då kommer också Martin Lindholm på Eon Vind och forskaren Hans Bernhoff från Uppsala att presentera det nya projektet med vertikala vindkraftverk i Falkenberg som man ska dra igång tillsammans med Falkenberg Energi.

- Det finns några intressanta nya konstruktioner som kommer att utvärderas de närmaste åren. Vertical Wind-projektet är ett. Ett annat är den nya svenska generatorkonstruktionen New Gen från VG Power i Västerås, säger Matthias Rapp till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL