Felfria verk på Lillgrund

2007-10-30 09:50  

Nu har Vattenfall fått upp alla sina 48 vindkraftverk i vindkraftsparken Lillgrund i Öresund - väl synliga från Öresundbron. Det är inte de olyckdrabbade jätteturbinerna från Vestas utan mera robusta, mindre verk från Siemens.

Alla 48 verken snurrar dock inte än, men när alla kommer i produktion handlar det om el till 60.000 hushåll.

- Det här är en milstolpe i Vattenfalls och Sveriges vinkraftssatsning. Vi är oerhört stolta. Dessutom har hela bygget gått utan problem, säger Anders Dahl, chef för Vattenfall Vindkraft, till Ny Teknik på tisdagsmorgonen.

Satsar 41 miljarder på vindkraft
Lillgrund är den första stora vindkraftsparken i Vattensfalls storsatsning på förnybar el. Lillgrundinvesteringen går på 1,8 miljarder kronor.

Vattenfalls hela budget för förnybar elproduktion är på 44 miljarder kronor under tio år, varav 41 miljarder satsas på vindkraft.

- Vår ambition är att inom tio år förse 1,6 miljoner hem med el från vind, säger Anders Dahl.

Hoppas att växellådorna håller
Lillgrund är den tredje största havsbaserade vindkraftsparken i världen efter danska Nysted och Horns Rev.

Lillgrund består av 48 vindkraftverk på sammanlagt 110 MW installerad effekt, medan Nysted ligger på 165 MW och Horns Rev på 160 MW.

Vattenfall använder tyska Siemens 2,3 MW-turbiner, alltså inte de stora havsbaserade 3 MW-turbinerna från danska Vestas som drabbats av fel på växellådan och nu håller på att konstrueras om i samarbete mellan Vestas och SKF.

- Den här turbintypen används i många vindkraftsparker runt om i världen. Den har många års driftserfarenhet. Men det är samma typ av konstruktion som de flesta verk, med växellådor som kan krångla, säger Anders Dahl.

Vellingeborna överklagade
Lillgrund ligger 7 kilometer ut från den svenska kusten, sydost om Öresundsbron.

Tillståndsgivningen har dragit ut på tiden på grund av alla överklaganden kommunerna i land, särskilt från de boende i Vellingen som får sin havsutsikt förändrad.

De senaste protesterna handlade om att Vattenfall ville öka rotordiametern till 90 meter och den totala höjden ovan vattenytan till 115 meter upp till vingspetsen.

Tillståndsprocessen påbörjades redan 1997 men det första spadtaget kunde inte tas förrän i mars 2006.

Stigande elpriser gynnar Lillgrund
Det är dyrt att producera vindkraftsel till havs. I grova tal kostar det drygt 60 öre per kilowattimme.

Halva kostnaden betalas av de gröna elcertifikat som Vattenfall får gratis av staten och sedan kan sälja på marknaden, resten får man in från försäljningen av el.

Just nu ligger marknadspriset på el på över 30 öre per kilowattimme och är i stigande, vilket gör att vindkraftsproduktionen blir mindre olönsam än tidigare.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt