Farligt led-lysrör stoppas igen

2011-04-06 14:48  

Elsäkerhetsverket återkallar ännu ett lysdiodslysrör som har så allvarliga fel att användaren kan få en elchock.

Elsäkerhetsverket har flera anmärkningar på lysdiodslysröret. Det allvarligaste är att personen som stoppar in eller tar ut röret i armaturen riskerar att få en elchock. Orsaken är att den fria änden blir strömförande när den andra ändan är instoppad i armaturen.

En annan anmärkning är att röret väger 720 gram, medan maxvikten för de aktuella hållarna är 500 gram. Dessutom saknar röret märkning och information om hur det ska monteras och användas. Nu måste importören Ledlab återkalla samtliga sålda produkter.  

Att lysrör med lysdioder kan vara farliga är ingen nyhet för Elsäkerhetsverket. I fjol lät myndigheten testa sex slumpvis utvalda lysdiodslysrör som kan monteras i vanliga lysrörsarmaturer. Alla visade sig ha allvarliga brister, och några bedömdes som livsfarliga för den som stoppar in eller tar ut rör.

Enligt Elsäkerhetsverket har det också förekommit elolyckor med led-lysrör inblandade.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lysrör Lysdioder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt