Fairchild köper svensk kiselkarbid

2011-04-15 12:51  
Krafttransistorer är Transics specialitet.

KTH-avknoppningen Transic, som utvecklar krafttransistorer i kiselkarbid, har köpts av amerikanska Fairchild. Köpesumman är drygt hundra miljoner kronor.

Transic utvecklar och tillverkar krafttransistorer i kiselkarbid. Transistorerna tål höga spänningar och temperaturer och är därför lämpade för elmotorer i framtida elhybridbilar och vindkraftverk.

Nu köpts företaget upp av amerikanska Fairchild Semiconductor, ett halvledarföretag som är inriktat på just kraftelektronik. Köpesumman är 17 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 100 miljoner svenska kronor.

Transic grundades 2005 av KTH-professorn Mikael Östling, entreprenören Bo Hammarlund och forskaren Martin Domeij.

- Det är fantastiskt roligt och egentligen väldigt logiskt att Fairchild köper Transic, säger professor Mikael Östling i ett uttalande.

Han anser att lilla Transic nu får tillgång till stora Fairchilds kännedom om marknaden, det nödvändiga kunnandet inom produktion och de rätta säljkanalerna. Enligt en pressrelease kommer Transic, även efter försäljningen, att finnas kvar i Sverige.

Fairchild har sitt huvudkontor i Silicon Valley, cirka 9 000 anställda och en omsättning på drygt 10 miljarder kronor. De tidigare ägarna till Transic är Industrifonden, Volvo Technology Transfer, Midroc New Technology och grundarna.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt