Exxon lämnar efter ryskt oljefynd

2014-09-29 12:57  

I helgen rapporterades om ett stort ryskt oljefynd som hittats av Exxon/Rosneft. I dag hävdar ryska media att Exxon drar sig ur samarbetet.

Exxon har under en tid varit under press för sitt samarbete med ryska oljebolaget Rosneft efter de krav på sanktioner som USA och EU utfärdat.

Det amerikanska oljebolaget, världens största, har letat efter olja i det arktiska området Karasjön tillsammans med sin ryska partner Rosneft.

I helgen rapporterade flera nyhetsmedier om ett jättefynd på 2000 meters djup i Karasjön. Det kan uppskattningsvis innehålla en miljard fat olja, större än de samlade amerikanska tillgångarna i Mexikanska gulfen.

På måndagen meddelar den ryska tidningen Kommersant att Exxon nu beslutat avbryta samarbetet med statligt ägda Rosneft. Redan vid mitten av oktober ska Exxon ha avslutat sitt samarbete och ta hem sin personal från Ryssland.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt