Energi

Experterna sågar IAEA:s ”kärnvapenbevis” i Iran

En skiss som har läckt till nyhetsbyrån AP anses föreställa en testkammare. Olli Heinonen, till i fjol FN:s chef för Iranfrågor, säger att bilden liknar ett foto som ska föreställa den misstänkta testkammaren.
Inspektörer fick tillgång till militärbasen Parchin senast 2005. IAEA hävdar att satellitbilder bekräftar att sprängkammaren finns där.

I dag möts Iran och länder ur FN:s säkerhetsråd i Bagdad för att lösa det långa dödläget kring Irans kärnforskning.IAEA vill in i militärbasen Parchin. Nyligen läckta skisser därifrån tycks visa en anläggning för kärnvapenutveckling. Tongivande kärnvapenexperter tvivlar.

Publicerad

I Parchin, sydöst om Teheran, tror IAEA att bevisen för ett iranskt kärnvapenprogram kan finnas i form av en tryckkammare, som kan användas som ett led i kärnvapenutveckling. Den skulle visa att Iran, trots nekanden, har fortsatt sitt kärnvapenprogram. IAEA-chefen Yukiya Amano har sagt att Parchin ”är en prioritet”.

Men Olli Heinonen och Hans Blix, båda veteraner från IAEA:s inspektionsverksamhet, har uttryckt förvåning över intresset för Parchin-basen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här