Expert varnar för vingskador

2013-11-21 05:30  
Strange Skriver, teknisk konsult på Danmarks Vindmølleforening. Foto: Danmarks Vindmølleforening

I princip alla vindkraftverk har små skador på vingarna. Det slår Danmarks Vindmølleforening fast. Men många vindkraftsägare är inte medvetna om problemen.

Nästan vartenda rotorblad hade små hål och sprickor när Danmarks Vindmølleforening inspekterade fler än 100 landbaserade vindsnurror i Danmark. Problemet är knapp­ast unikt för dansk vindkraft, enligt Strange Skriver som är teknisk konsult på intresseorganisationen.

– Sådana här skador finns absolut i Sverige också, säger han.

Även små skavanker försämrar vingarnas aerodynamik och sänker elproduktionen. Om skadorna inte upptäcks och repareras växer sig hål och sprickor allt större med tiden. Vatten som tränger in kan förvärra skadan ytterligare.

Stora skador betyder dyra reparationer och förlorade megawattimmar medan kraftverket står still. Säkerheten är en annan aspekt. Vindkraftsägarens värsta mardröm är vingar som bryts sönder och flyger iväg och skadar människor eller föremål.

Men att inspektera och reparera rotorblad har tidigare inte ingått i underhållsplanen för vindkraftverk. De många skador som nu upptäckts får Danmarks Vindmølleforening att gå ut med nya rekommendationer.

– Många vindkraftsägare känner inte till problemen och förstår inte att de måste göra underhåll regelbundet. Mitt råd är att inspektera vingarna ungefär vart tredje eller vart femte år beroende på läget, säger Strange Skriver.

Särskilt noga bör inspektörerna titta i vingarnas främre kant, där påfrestningen är stor. Den yttersta spetsen är också en känslig punkt.

Den danska vindkraften började byggas ut långt före den svenska. Men de många småskadorna på danska blad beror inte på att maskinparken är gammal, enligt Strange Skriver.

– Tjugo år gamla vingar kan faktiskt vara i bättre skick än nyare, säger han.

Förr överdimensionerades vingarna, nu är de hårt optimerade efter vikt. Det ger mindre marginaler för misstag i produktionen. Fram till i mitten av 1990-talet försågs bladen dessutom med en blank, hård och slittålig yta. Den gav störande reflexer och ersattes med en mattare ytbeläggning, som visade sig vara känsligare.

– Men fabrikanterna vet om det och har förbättrat ytbehandlingen på senare år, säger Strange Skriver.

Charlotta von Schultz

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt