Expert kritisk till L.A-förbud<br></br> mot plastpåsar

2008-07-24 10:06  

Nu förbjuder även Los Angeles plastpåsar. Men den här typen av förbud kan motverka sitt syfte, menar en svensk expert.

Från och med den 1 juli 2010 kommer butikskunder i Los Angeles inte längre kunna bära hem sina varor i plastpåsar.

Det meddelade stadens fullmäktige i tisdags. Butikerna kommer endast att få tillhandahålla påsar av papper eller andra miljövänligare material och det till en kostnad av 25 cent.

Los Angeles följer därmed San Francisco, som förra året blev först i USA med att förbjuda plastpåsar på stormarknader.

Förbud kan få oanade effekter
Allt fler länder och städer bannlyser plastpåsen, men Thomas Hjertberg, professor i polymerteknologi på Chalmers, menar att förbuden inte alltid får den effekt man tror.

- Det är bra att vi försöker begränsa användningen av plastpåsar tillverkade av olja, men alternativen är inte alltid så lockande, säger han.

Som ett exempel nämner han de nya plastpåsar av nedbrytbar polyeten som testas på olika håll i världen.

- Det kan ta tre år innan de bryts ner i naturen och de kan inte återvinnas. Läggs de i plaståtervinningen kan den dessutom förstöra återvinningen.

Papperspåsar slukar energi
Papperspåsen är inte heller bra, tycker Thomas Hjertberg. Den är visserligen biologiskt nedbrytbar, men tillverkning och transport kräver mycket energi.

- Det krävs sju långtradare för att transportera antal papperskassar som ryms i en långtradare med plastpåsar, säger han.

I Sverige använder pappersbruken mer och mer biobränsle, men i USA är det ofta kol eller olja som driver pappersmaskinerna.

Återstår så tygkasse eller korg. Och inte heller tygpåsen är riktigt bra ur miljösynpunkt, enligt Hjertberg. Den görs ofta av billig bomull som inte kommer från ekologiska odlingar.

Gröna påsar bäst
Bäst ur miljösynpunkt – i synnerhet för Sverige som har sopförbränning med energiåtervinning - är plastpåsar som tillverkas utan olja och som inte är biologiskt nedbrytbara.

Påsar av det slaget tillverkas av etanol eller metanol som konverteras till polyeten. Utgångsmaterialet är förnyelsebara material som cellulosa, halm eller sockerrör.

- Såna "gröna" plastpåsar är koldioxidneutrala, kan återvinnas för att bli ny plast eller eldas upp och ge energi, säger Thomas Hjertberg.

Haken är att de inte finns ännu. Men två brasilianska projekt har kommit långt. Och i Sverige arbetar Thomas Hjertberg och hans kollegor på Chalmers med att utveckla miljövänlig plast.

I projektet deltar även Tetra Pak, petrokemiföretaget Borealis och Lantmännen.

-Om allt går som på räls kan vi börja producera den här typen av plast år 2010 eller 2011, säger Thomas Hjertberg.

Förbud världen över

* Bangladesh, Uganda, Kenya och Zanzibar: förbud.

* San Fransico och Paris: förbud.

* Sydafrika: förbud. Fängelse eller böter väntar den som delar ut den tunnare sortens plastpåsar.

* Indiska delstaten Himachal Pradesh: förbud. Den som sparar gamla plastpåsar riskerar böter på 15 000 kronor eller sju års fängelse.

* Kina: förbud från och med juni i år för den tunna plastpåsen. Avgifter för den tjockare.

* Australien: miljöminister vill få igenom ett förbud i år.

* Frankrike och Italien: förbud år 2010.

* Storbritannien: förbud diskuteras. Det gäller redan i staden Modbury. År 2009 inför 33 stadsdelar i London förbud mot icke nedbrytbara påsar.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt