Experimentstaden som lever på solen

2014-02-04 05:30  

Vad händer när oljan och gasen sinar i länderna kring Persiska viken? Svaret heter i bästa fall Masdar City i Förenade Arabemiraten. Ett stenkast från flygplatsen i Abu Dhabi byggs en experimentstad för 40 000 invånare, alla beroende av solen som energikälla.

Vi lämnar det bensindoftande bilgaraget bakom oss och färdas ljudlöst i den elektriska bilen, designad av det italienska Zagato som även ritat bilar åt Ferrari, Bentley och Aston Martin.

Nu är det ingen racerbil som tar oss den 800 meter långa magnetslingan från garaget till entrén till universitetet Masdar Institute of Science and Technology, men 40 km/h känns helt okej. Avgasfritt och tyst.

PRT-bilen, Personal Rapid Transit, var tänkt att stå för all kommunikation i eko-staden när projektet i öknen startade 2007. Men under den ekonomiska krisen 2008–2009 tvingades man revidera de alltför ambitiösa planerna. Förutom att vagnparken minskades radikalt övergavs idén att bygga hela Masdar City på pelare för att slippa trafik uppe i själva staden. Nu planeras trafik med eldrivna minibussar mellan de blivande stadsdelarna. En mindre flotta av konventionella elbilar finns redan.

Är Masdar City ett djärvt statsfinansierat pilotprojekt? Framtidens energisamhälle? Världens första koldioxidneutrala stad? Eller bara ett påkostat showroom för oljeshejkerna? Meningarna går isär.

Omkring 2025 ska staden stå färdig och då ge plats för 40 000 invånare samt vara arbetsplats för 50 000 människor. Till skillnad från Abu Dhabi, och närliggande Dubai, byggs inga monsterskrapor i stål och glas. Husen byggs i lokal, ockrafärgad sandsten, i djärvt formad aluminium eller kravmärkt trä.

Arkitekturen, designad av världskända Foster + Partners, går ut på att utestänga solen genom bland annat skuggade fönster, täta gågator och uteplatser, skuggiga loftgångar och porlande springbrunnar som skänker svalka i ökenhettan. Helt enkelt en urgammal byggnadstradition parad med modern teknik.

Dagens stadskärna växer åt alla väderstreck i öknen. Senast tillskottet är tyska Siemens huvudkontor för Mellersta Östern och några hundra meter från centrum växer Irena, the International Renewable Energy Agencys blivande huvudkontor, fram. Flera internationella företag och organisationer står i kö för att etablera sig i ökenstaden, som dessutom är en attraktiv ekonomisk frizon.

Idén bakom satsningen i Abu Dhabi är att bygga en stad som drivs av alternativa energikällor som sol men också av vindkraft och genom förbränning av avfall och med ett så slutet kretslopp som möjligt. Kraftigt minskad vattenkonsumtion är högprioriterat.

I centrum finns redan universitetet Masdar Institute of Science and Technology, Mist, som inlett ett intimt samarbete med betydligt namnkunnigare MIT i USA. Mist startade 2009. Fyra år senare finns det 417 masterstudenter och doktorander varav 162 från Emiraten. 55 procent av de inhemska studenterna är kvinnor. Forskningen är självklart koncentrerad till hållbar urban utveckling.

– När jag först kom hit undrade jag vad det var för mening för oss att spara på energi som finns i överflöd, säger Iman Ustadi som i dagarna blev klar med sin masterexamen i ingenjörsvetenskap.

Men åren på Masdar Institute fick henne att tänka om.

– Vi är i dag till 96 procent beroende av naturgas för vår produktion av el och gasen måste vi importera från Qatar. 95 procent av vårt dricksvatten kommer från avsaltningsanläggningar som kräver oerhört mycket energi, säger Iman Ustadi.

Amerikanen Mike Tiner från oljestaten Texas basar nere i källaren för institutionens forskning kring nanopartiklar.

– Vi är här för att bidra till hållbar utveckling. Förenade Arabemiraten har en av världens högsta förbrukningar av vatten och energi. Vi kan ändra på det genom att övertyga människor om att det är möjligt utan att de behöver ge upp sina bekvämligheter. Vi vill tända en låga av teknologiskt tänkande bland människor här och visa studenterna vägen. Bland studenterna finns förändringspotentialen, säger Mike Tiner som berättar att pengar inte är problemet i Abu Dhabi.

– Det vi inte kan få tillbaka är tid. Så varje penny som investeras för att spara tid är en god investering.

Förenade Arabemiraten satsar stort på kärnkraft

  • Trots tillgång på fossila bränslen satsar Förenade Arabemiraten, UAE, stort på kärnkraft för att möta det stadigt växande behovet av elektricitet. År 2020 ska en fjärdedel av elbehovet täckas av kärnkraft.
  • Sommaren 2012 togs första spadtaget i Barakah i nordvästra UAE för reaktor nr 1, en tryckvattenreaktor, av totalt fyra som koreanska Kepco, Korea Electric Power Corporation, ska bygga och som ska tas i drift 2017. I maj 2013 påbörjades reaktor nr 2 och alla planerade fyra reaktorer ska vara i drift 2020. Varje reaktor ska leverera 1 400 MWe.
  • Dagens elproduktion i UAE sker till största delen i gaseldade kraftverk. Tekniska och ekonomiska skäl försvårar en ökning av gasproduktionen som i sin tur är kopplad till oljeproduktionen. Förnybara energikällor beräknas bara ge ett tillskott på max 6–7 procent fram till 2020. Kärnkraft bedöms därför som bästa alternativ för att möta det ständigt växande elbehovet, från dagens 15,5 GWe till beräknade 40 GWe år 2020.
  • UAE har samtidigt beslutat att avstå från anrikning och upparbetning. En färdplan för ett fredligt kärnkraftsprogram har antagits och ett nära samarbete med IAEA har inletts.

Per Luthander

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt