Experimentet som måste fyllas med kraft

2012-11-08 07:00  

BERLIN. Hela världen följer förbundskansler Merkels omfattande omställning av Tysklands energisystem. De tekniska utmaningarna jämförs med den första månlandningen. Ett akut problem är att kraftnätet inte står pall.

Vintern blev tuff för det tyska elnätet. I februari, som var ovanligt kall, blev läget ”mycket ansträngt”, enligt den ansvariga nätmyndigheten. Ett ovanligt starkt uttalande för en tysk myndighet.

Hur nära Tyskland egentligen var en omfattande blackout debatteras fortfarande. Företrädare för den elintensiva industrin och de stora elbolagen påstår att näten är nära att kollapsa.

Miljövänner och representanter för förnybar industri hävdar att den rådande ”blackout-paniken” är omotiverad och ett sätt för nät- och kraftbolagen att försöka påverka den miljövänliga opinionen.

– Det är nätoperatörernas uppgift att balansera tillgång och efterfrågan i näten. För att inte öka misstänksamheten måste de bli öppnare, säger Peter Ahmels, chef för DUH, ett forum för miljöorganisationer, politiker och beslutsfattare från näringslivet.

Klart är att Tysklands kraftiga ökning av andelen förnybar elenergi, det som tyskarna kallar ”Energiewende”, ställer högre krav på kraftnätet.

Redan för tolv år sedan beslutade sig den tyska regeringen för att avveckla kärnkraften och stödja förnybar elproduktion. Efter katastrofen i Fukushima fastställdes att alla kärnkraftverk ska stängas år 2022.

På tio år har andelen förnybar el trefaldigats och uppgår i dag till 25 procent, tack vare höga subventioner. Men ambitionen är högre än så. Regeringens mål är att 80 procent av elproduktionen ska komma från sol, vind och biomassa år 2050.

Angela Merkels stora prestigeprojekt Energiewende, som hon själv beskrivit som en ”Herkulesuppgift”, står inför stora utmaningar. Men de akuta problemen handlar inte längre om tillgång till förnybar energi, utan om exploderande kostnader och nät på gräns till kollaps.

Energiewende är högst påtagligt i den tyska vardagen. Begreppet basuneras ut i en stor annonskampanj på tunnelbanan i Berlin.

Och när tyskar träffas är samtalsämnet elpriser, inte huspriser som i Sverige. Därför är beskedet om höjda miljöavgifter nästa år en huvudnyhet i tyska medier under Ny Tekniks besök. Alla tyskar måste betala för att täcka subventionerna till den ökande andelen förnybar energi och den höjs från cirka 30 till 50 öre per kilowattimme.

Protesterna från konsumentorganisationer har inte låtit vänta på sig. Rainer Hinrichs-Rahlwes, ordförande för BEE, en branschorganisation för 3 500 företag inom förnybar energi, är oroad över att de ökade elpriserna ska svänga den miljövänliga opinionen.

– För att balansera de ökade installationerna i sol- och vindkraft behövs nu stöd för nya investeringar i lagringsteknik med mera, säger han.

Den elintensiva industrin hotar med att sluta investera i Tyskland om prisuppgången på el fortsätter, trots stora lättnader från avgiften för den förnybara energin.

– De tyska elpriserna ligger bland de högsta i världen. Trots lättnaderna betalar våra medlemmar stora summor för energiomställningen, säger Roland Schmied, talesman för VIK, de elintensiva företagens branschorganisation.

Det andra stora problemet är att elnäten inte hänger med utbyggnaden av sol och vind. Efterfrågan på el har alltid varierat över dygnet och året. Men med en ökad andel vind- och solkraft fluktuerar även produktionen vilket ger obalans i nätet. Dessutom måste näten byggas ut för att transportera vindkraftsel i norr till industrier i söder.

Totalt behövs 8 000 km nya och uppgraderade elledningar till en kostnad på nästan 200 miljarder kronor. Till det kommer nya sjökablar som ska förbinda nya vindkraftsparker till havs och nya energilager.

Trots de många utmaningar som återstår är alla Ny Teknik talat med övertygade om att kärnkraften kommer att stängas ner och ersättas av sol och vind.

Både regeringen och miljövännerna ser stora fördelar. Förutom det uppenbara – att slippa riskerna med kärnkraft – ska det ge Tyskland ett industriellt försprång. Enligt miljöministeriet har det redan skapats 370 000 jobb inom förnybar energi.

Tysklands energijätte Siemens ser Energiewende som en jättechans.

– Lyckas vi får vi ett försprång när andra länder ska följa efter, säger Sebastian Webel, som samordnar energirelaterade frågor på Siemens.

Mycket står på spel, som Roland Schmied säger:

– Lyckas vi inte – då har vi inte längre någon industri.

(Kommentarsfunktionen avstängd på grund av missbruk)

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt