Energi

Europeisk gastvist kan ge ännu högre elpriser

Om Ryssland stryper sina gasleveranser kan det innebära ännu högre pristoppar för el för hushåll och företag. Arkivbild. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Rysslands hot om att strypa naturgasleveranserna kan leda till ännu högre energipriser – i värsta fall gasransoneringar och industrinedstängningar. ”Det kan få väldigt allvarliga ekonomiska konsekvenser”, säger Robert Bergqvist, seniorekonom vid SEB.

Publicerad

Som svar på beskedet från Tyskland lyfte naturgaspriserna med 15 procent på onsdagen från redan höga nivåer. Den ryska naturgasen utgjorde i fjol cirka 40 procent av all naturgas som importerades till EU. Särskilt Tyskland och Italien är beroende av naturgasen för produktion av el, uppvärmning och i industriell verksamhet.

Tysklands regering har i nuläget aktiverat en krisplan, som kan leda till ransonering av naturgas. Enligt den tyska regeringen är gaslagren i landet i dagsläget fyllda till 25 procent och regeringen har manat företag och hushåll till att spara på sin energiförbrukning så mycket som möjligt, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här