EU vill ha insyn i energimarknaden

2016-02-17 06:01  
Foto: Vadim Ghirda

EU-kommissionen vill kunna förhandsgranska medlemmarnas energiavtal med länder utanför unionen. Regionala hänsyn föreslås samtidigt gå före nationella vid en energikris.

I tisdagens energipaket från EU-kommissionen ingår bland annat att förhandskontroller av internationella energiavtal blir obligatoriska och att avtalen inte får skrivas under förrän kommissionen har uttalat sig i frågan.

I praktiken handlar det om att ingen ska kunna göra avtal med Ryssland, utan att Bryssel får säga sitt.

– Beslut i en medlemsstat kan ha negativ inverkan på försörjningssäkerheten i grannländerna, konstaterar energi- och klimatkommissionären Miguel Arias Cañete på sin presskonferens i Bryssel.

EU-kommissionen vill även se ett ökat regionalt samarbete mellan medlemsländerna på energisidan, där länderna åläggs att i krislägen först och främst serva hushåll, sjukhus och andra nyckeltjänster i hela regionen.

– Medlemsländer måste prioritera sårbara konsumenter i grannländer före icke sårbara konsumenter på hemmaplan, säger Arias Cañete.

I Norge var minerna glada efter presentationen, med tanke på kommissionens konstaterande att naturgas fortsatt kommer att vara en viktig del i EU:s energimix.

– Det här är en beställning av norsk gas för lång, lång tid framöver, säger Karl Eirik Schjøtt-Pedersen från branschorganisationen Norsk olje og gass till NTB.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt