EU varnar Sverige för ambitiösa miljömål

2011-02-11 13:36  

EU:s energikommissionär varnar Sverige och andra EU-länder för att driva miljömålen för långt. Att pressa utsläppsminskningen längre än vad EU lagt fast riskerar att driva ut företagen till Asien.

EU:s energikommissionär Günter Oettinger kräver rättning leden och varnar de mest ambitiösa medlemsländerna för att med kräva 30 procents utsläppsminskning till 2020 i stället för 20 procent, som är det fastlagda gemensamma målet.

- Skärpta utsläppskrav skulle snabba på avindustrialiseringen i Europa. Företagen skulle flytta till Asien i en ännu snabbare takt än i dag, säger Günter Oettinger till The Guardian.

Han tänker främst på den europeiska stålindustrin, som skulle drabbas hårt av ännu tuffare miljökrav.

- Jag menar att vi behöver industri i Europa. Vi behöver egentligen ännu mer industri och industri betyder koldioxidutsläpp, säger han.

EU kan inte ensamt gå så långt som att kräva 30 procent minskning till 2020.

- Vi skulle kunna göra det om vi fick med oss en stor global partner, annars inte, säger Günter Oettinger.

Kostnaden för EU-länderna att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020 kostar totalt närmare 500 miljarder kronor, enligt beräkningar som EU-kommissionens utrednningsenhet gjort.

Skulle man minska utsläppen med 30 procent till 2020 skulle den samlade kostnaden öka till motsvarande 800 miljarder kronor eller 0,54 procent av BNP.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt