I Frankrike förbjöds hydraulisk frakturering 2011, på grund av stora risker för hälsan och miljön. Landet var först i världen att förbjuda spräckning.
Polen, som är beroende av inhemskt kol och rysk naturgas, är det europeiska land som har omfamnat skiffergasen mest. Företag har plöjt ner runt 4 miljarder kronor i sökandet efter nya naturgaskällor i Polen. Ingen kommersiell utvinning pågår.
Storbritannien väntas ge klartecken till utvinning av skiffergas, trots att provborrningar nära Blackpool på västkusten orsakat två små jordbävningar. Borrningen begränsas av hårdare regler än i USA.
Danmark beräknas ha tillräckligt mycket skiffergas för att täcka 30 års energibehov. Oljejätten Total börjar snart provborra men får bara utvinna gasen om det är miljömässigt försvarbart.
I Sverige är det myndigheten Bergsstaten, som prövar ansökan mot minerallagen och miljöbalken. Frågan är inte politisk utan en myndighetsfråga. Tekniska verken i Linköping är ensamma om att ha koncession för att utvinna skiffergas, i Fornåsa mellan Motala och Linköping.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.