EU värnar om miljön

2012-12-06 07:00  

Polen och Frankrike har de största utvinningsbara skiffergastillgångarna i Europa men hanterar sina tillgångar på helt olika sätt. EU-parlamentet anser att varje enskilt medlemsland beslutar om utvinning, men att skador på miljön måste undvikas.

I Frankrike förbjöds hydraulisk frakturering 2011, på grund av stora risker för hälsan och miljön. Landet var först i världen att förbjuda spräckning.

Polen, som är beroende av inhemskt kol och rysk naturgas, är det europeiska land som har omfamnat skiffergasen mest. Företag har plöjt ner runt 4 miljarder kronor i sökandet efter nya naturgaskällor i Polen. Ingen kommersiell utvinning pågår.

Storbritannien väntas ge klartecken till utvinning av skiffergas, trots att provborrningar nära Blackpool på västkusten orsakat två små jordbävningar. Borrningen begränsas av hårdare regler än i USA.

Danmark beräknas ha tillräckligt mycket skiffergas för att täcka 30 års energibehov. Oljejätten Total börjar snart provborra men får bara utvinna gasen om det är miljömässigt försvarbart.

I Sverige är det myndigheten Bergsstaten, som prövar ansökan mot minerallagen och miljöbalken. Frågan är inte politisk utan en myndighetsfråga. Tekniska verken i Linköping är ensamma om att ha koncession för att utvinna skiffergas, i Fornåsa mellan Motala och Linköping.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Skiffergas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt