EU slopar strafftullar mot Kina – svensk solel väntas öka

2018-09-17 08:35  
Foto: Pixabay

Priset för installationer av solenergisystem faller i Sverige sedan strafftullar på kinesiska solceller avskaffats i EU. Nu väntar både privata och offentliga aktörer på en exploderande marknad.

Utsikterna för svensk solel ser strålande ut, enligt företag i branschen. Det norska energibolaget Otovo räknar med en snabbt växande solenergimarknad i Sverige. Inom bara några år väntas sektorn, lågt räknat, vara värderad till omkring 13-15 miljarder kronor, enligt företagets vd Babak Tighnavard.

– Sverige är långt efter andra jämförbara länder vad gäller utbyggnaden av solel. Men nu finns förutsättningarna för kraftig tillväxt även här.

Läs mer: Kalifornien följer Sverige – lovar ren energi 2045

Borttagna handelshinder

Häromveckan beslutade EU att slopa importtullar på solceller tillverkade av den världsledande producenten Kina. Det medför lägre priser på paneler och därmed en bättre affär för installatörer på den svenska marknaden.

Men det är inte enbart prisfrågan som ger ljusare förutsättningar för solenergimarknaden. Avskaffandet av bygglovskravet för solceller är en annan aspekt som väntas ytterligare spä på intressent bland allmänheten, enligt Tighnavard.

Läs mer: Sahara kan bli grönare med sol- och vindkraft

Investerar i solenergi

Ett annat energibolag som delar analysen om det breda svenska intresset för grön el är Göteborg Energi. Nyligen sattes spaden i marken ute vid Säve flygplats där landets största solcellspark ska byggas.

På så sätt stärker bolaget sitt solelserbjudande till de kunder som inte kan installera paneler på egen hand. Satsningen i Säve är bara början, enligt marknadschefen David Hellström.

– Vi kommer de närmaste åren att investera 40-50 miljoner kronor i fler parker runt om Göteborg. Utmaningen blir att hitta platser och få tag på paneler, vi upplever redan nu att det finns flaskhalsar i produktionen av solceller.

Läs mer: Ny tandem-solcell sätter nytt rekord

Danmark långt före

Enligt Statistiska centralbyrån uppgår installationsgraden i Sverige till 23 watt solenergi per person, vilket kan jämföras mot Danmarks 157 watt.

Trots att Energimyndigheten ännu inte har analyserat vad de slopade tullarna innebär för den framväxande marknaden räknar man med att inom några år, att inte bara utmana, utan även gå om grannlandet i installationsgrad.

Läs mer: Solkraftsboom väntas efter tullbesked

Trycket på den statliga subventionen som täcker upp till 30 procent av investeringskostnaden av solcellssystem pekar i den riktningen, enligt Linus Palmblad, handläggare på Energimyndighetens forsknings- och innovationsavdelning.

– Även om budgeten för investeringsstödet har utökats till en miljard kronor är efterfrågan för stor.

– Samtidigt ser vi hur solcellsparker runt om i Europa går runt utan stöd och då är det snart tid att börja fasa ut subventionen och låta marknaden ta över.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt