EU släcker glödtrådslamporna

2016-02-29 16:45  
Glödlampor Foto: Alamy

Snart är det slut med mysbelysningen från de populära glödtrådslamporna. EU har förtydligat lagen, vilket medför att butikerna inte får beställa några nya.

Ingen fara, enligt Energimyndigheten, som anser att ledlampor är ett bra alternativ.

– Själva skenet är väldigt likt. Det är väldigt varmt och glödande som man vill ha, Peter Bennich, myndighetens ansvariga för lagstiftning om belysning.

Han håller med kritiker om att tidiga ledlampor inte gav samma vackra ljus som glödlampor.

– Men i dag kan ledlampor ge lika fint sken som glödlamporna kunde ge, och de kan till och med ge nya möjligheter till ljus. Man kan variera ljuset mer än vad man kan med en glödlampa, säger Bennich.

Däremot är det stor skillnad när det gäller elförbrukningen. Ledlampor håller längre och drar betydligt mindre el.

– Ledlampor drar några watt. Glödtrådslampor kan dra 25, 35, 40, 50 watt och de kan dra väldigt mycket energi per tidsenhet.

Just belysning är en stor elslukare i EU och på andra håll i världen.

– Det här är en del av EU:s ansträngningar för att lösa klimatfrågan. Det drar så väldligt mycket el att det inte går att motivera eller försvara. Glödlampan är en 1800-talsteknik, och den är väldigt ineffektiv.

    

    

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL