EU-parlamentet vill utöka förbud mot kloning

2015-06-18 12:03  
Det klonade fåret Dolly. Foto: TT

Ett utskott i EU-parlamentet vill inte bara förbjuda kloning av köttdjur, utan också införa förbud mot att sälja livsmedel, foder och importvaror från klonade djur.

EU-parlamentets Miljö- och jordbruksutskott röstade på onsdagen igenom ett lagförslag som förbjuder kloning av boskapsdjur. Men inte bara. Man vill också införa förbud mot att sälja klonade köttdjurs avkommor - och mot att sälja kött och andra produkter som härrör från klonade djur på EU-marknaden.

Parlamentsledamöterna vill därmed gå längre än EU-kommissionens ursprungliga förslag till nytt direktiv på området. Dessutom vill ledamöterna att den nya lagstiftningen börjar gälla direkt i alla EU-länder - och den föreslås också omfatta alla slags djur som hålls som boskap inom lantbruket.

Skälet till förbudet mot kloning är att verksamheten är förknippad med höga dödstal och bristande djurhälsa. Detta enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, rapporterar Euractiv.

Den 7-9 september i höst röstar hela parlamentet om betänkandet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt