EU-myndighet: Säker bisfenolhalt bör sänkas

2014-01-17 12:38  

Halten för hur mycket bisfenol A som är säkert att få i sig bör sänkas. Det anser EU:s livsmedelsmyndighet Efsa.

Efsa har tidigare utfärdat ett så kallat tolerabelt dagligt intag, TDI, för det hormonstörande ämnet bisfenol A. Det innebär en nivå som ska vara säker att få sig varje dag under hela livet utan negativa hälsoeffekter.

Gränsvärdet har länge legat på 50 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, men nu föreslår Efsa att det ska sänkas till 5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Orsaken är att myndigheten anser att det är troligt att bisfenol A kan skada njurar och lever samt påverka bröstkörtlar.

Men enligt förslaget ska det nya värdet gälla tillfälligt, i väntan på att pågående forskning i USA rätar ut de frågetecken som återstår angående andra eventuella hälsoeffekter av bisfenol A.

I ett pressmeddelande påpekar emellertid Efsa att risken att skadas av bisfenol A är liten för alla grupper i samhället, inklusive foster och små barn, eftersom exponeringen är betydligt lägre än den nya, tillfälliga TDI-nivån. Den högsta beräknade exponeringen är tre till fem gånger lägre än 5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag.

– Även om den tolerabla nivån sänks är det fortfarande god marginal till hur mycket bisfenol A vi faktiskt får i oss, säger Kettil Svensson, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Förslaget från Efsa kommer efter att myndigheten har arbetat sedan våren 2012 med en ny riskvärdering av bisfenol A. I arbetet har över 450 studier av bisfenol A granskats. Både intag av mat och andra exponeringskällor, till exempel kvittopapper och damm, har ingått i arbetet.

Nu skickas Efsas förslag på en remissrunda, som ska avslutas i mitten av mars i år.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bisfenol A

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt