EU granskar europeisk kärnkraft

2011-03-15 14:30  

EU-kommissionen ska utvärdera säkerheten vid de europeiska kärnkraftsverken. Man kommer att begära in säkerhetsinformation från energibolagen.

“Det här mötet ska inte handla om kärnkraftspolitiken är bra eller dålig utan om att samla in rätt information…, i syfte att värdera säkerheten vid våra kärnkraftverk”

Så sa i dag Marlene Holzer, taleskvinna på EU-kommissionen.

Vid en presskonferens i Bryssel meddelade hon att kommissionen kommer att begära att energibolagen lämnar in uppgifter om säkerheten respektive olycksberedskapen på verken, till kommissionen, enligt nyhetsbrevet Nucnet.

Bland annat vill kommissionen ha svar på detaljfrågor kring hur de kylsystemen som i dag används på de europeiska kärnkraftsanläggningarna fungerar.

Över 100 företrädare för regeringar, myndigheter och näringsliv samlas i eftermiddag vid sammanträde i Bryssel för att diskutera konsekvenserna av jordbävningen och tsunamin i Japan.

Marlene Holzer uppgav också att även strålsäkerhetsmyndigheterna i medlemsländerna kommer att ombes att lämna information och kärnkraftssäkerheten och på vilket sätt man förbereder sig inför eventuella kärnkraftsolyckor.

Enligt uppgift kommer energikommissionären Günther Oettinger också att diskutera följande ämnen:

Hur europeiska kokvattenreaktor, liknande de som används i Japan, hanteras, vilka är bolagens säkerhetsplaner inför jordbävningar, hur reservsystem för elförsörjningen fungerar vid långa elavbrott, EUs möjligheter att hantera flera parallella olyckor vid flera kärnkraftverk samt staternas evakueringsplaner.

Mötet väntas också också att diskutera vilka säkerhetskrav som EU kan komma att ställa på framtidens reaktorer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt