Energi

EU godkänner brunkolsaffären

Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. Foto: Alamy

Vattenfall kan slutföra försäljningen av tyska brunkolstillgångar de närmaste veckorna, enligt den statliga kraftkoncernens vd Magnus Hall. Detta sedan EU-kommissionen gett grönt ljus.

Publicerad

– Nu är det egentligen bara att förbereda det sista för att kunna stänga affären. Förhoppningen är att vi ska kunna göra det redan i september, säger Magnus Hall till TT.

– Inom ett antal veckor bör det vara klart, tillägger han.

Den omstridda affären har kritiserats hårt av miljöaktivister, som hellre hade sett att Vattenfall avvecklade verksamheten.

Enligt Magnus Hall hade Vattenfall räknat med att få affären godkänd i EU:s konkurrensutredning

– Men man vet aldrig förrän man fått beskedet. Och nu har vi fått det, så nu kan vi avsluta den här affären, säger han.

Läs mer:

Detaljerna kring de finansiella effekterna av brunkolsaffären, som fick klartecken från Sveriges regering i somras, kommer enligt Magnus Hall att redovisas i Vattenfalls rapport för tredje kvartalet.

När brunkolstillgångarna är sålda har Vattenfall i ett slag i princip halverat sin personalstyrka i Tyskland från cirka 16 000 anställda. Men det är stora tyska verksamheter kvar enligt Magnus Hall, inom värme, nät och försäljning till 3,5 miljoner kunder vid sidan av vindkraft och kärnkraft.

De tyska kärnkraftsanläggningarna är sedan en tid under avveckling, en process som ska vara avslutad 2022. Förhandlingar om hur kostnaden för avveckling och lagring av kärnavfall ska delas mellan stat och operatörer pågår ännu.

Läs mer:

Vattenfall har siktet inställt på att ha fossilfri kraftproduktion i Sverige till 2030 och i Europa till 2050 och storsatsar sedan en tid bland annat på vindkraft till havs vid sidan av investeringar i vatten- och kärnkraft.

– Det som kommer vara kvar till 2050 är att vi i Tyskland och Nederländerna har gas i fjärrvärmesystemen, säger Magnus Hall.

Någon försäljning av gasanläggningarna är inte aktuell, däremot investeringar i produktionsteknik som på sikt gör fjärrvärmen fossilfri.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!