Energi

EU-forskare: 80 procent av maten som slängs är möjlig att äta

Ny forskning visar att omkring 22 miljoner ton mat kastas i onödan varje år i EU. Foto: TT

Omkring 22 miljoner ton mat kastas i onödan varje år i EU, visar ny forskning. Värst är läget i Storbritannien. En stor andel av svinnet - 80 procent - kan i stället konsumeras.

Publicerad Uppdaterad

Det är främst spannmål, frukt och grönsaker som vi kastar i soporna för tidigt, enligt forskarna på EU-finansierade Joint Research Center, JRC.

I veckan publicerade de en ny forskningsrapport om läget beträffande matsvinnet i Europeiska unionen - detta i tidskriften Environmental Research Letters.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här