EU blundar för fusk med energisparlampor

2015-12-17 11:27  
Många led-lampor stör elnätet.

Energisparlamporna som ersätter glödlampor drar mer el och ger sämre ljus än vad som anges på förpackningen. Och EU har känt till saken, men skärper reglerna först nästa år.

Det är tidningen Süddeutsche Zeitung som kommit över en rapport från europeiska miljöorganisationen EEB. Den visar att tillverkarna medvetet utnyttjar kryphål i reglerna för hur effektiviteten i lamporna ska mätas.

I många fall kan värdena avvika upp till 10 procent mot vad som anges på förpackningarna, till konsumenternas nackdel. Enligt EEB betyder det att de europeiska konsumenterna sammanlagt betalar två miljarder euro mer per år i elavgifter än vad de fått uppfattning om vid inköpen av energisparlamporna.

Dessutom får de sämre ljusutbyte än vad de förespeglats. Avvikelserna gäller alla typer av energisparlampor som ersätter de tidigare glödlamporna.

Även om EU redan 2012 ville täppa till kryphålet i reglerna för mätning av lampornas effektivitet så har fusket kunnat fortgå, anser EEB.

En talesperson för EU-kommissionen säger till den tyska tidningen att strängare regler för toleransavvikelser vid mätningar av lamporna kommer nästa år. Strängare regler kan också komma när det gäller mätning av energieffektivitet hos exempelvis vitvaror och andra hushållsprodukter.

Süddeutsche Zeitung uppger att man inom EEB misstänker att EU inte har velat ha någon uppståndelse kring lampfrågan i skuggan av den kritik som riktats efter fusket med Volkswagens avgasvärden.

Håkan Abrahamson

Mer om: Energisparlampa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt