ETC:s test: Solcellerna ger mer el morgon och kväll

2017-11-24 15:29  

I Katrineholm testar ETC El dubbelsidiga solcellspaneler. De ger mer el när solen inte står som högst på himlen.

ETC El driver en solpark i Katrineholm för att testa olika solcellslösningar. I dagsläget finns ett 20-tal olika installationer.

Sedan ett par år tillbaka finns här ett montage med dubbelsidiga solcellspaneler. Tekniken är inte ny men har kommit i fokus i takt med att priset har gått ned och prestandan har förbättrats. Panelerna i Katrineholm har monterats lodrätt, likt ett staket, och har levererats av det svenska företaget PPAM Solkraft.

Elproduktionen från de dubbelsidiga solcellerna har jämförts med en annan installation, där ett staket har försetts med vanliga polykristallina kiselsolceller på båda sidor.

– Resultatet visar att vi får lika mycket per installerad watt från båda konstruktionerna. Det är estetiken och priset som skiljer sig. De dubbelsidiga panelerna är smidigare och ger ett tunnare staket, medan de vanliga panelerna är ett billigare sätt att få samma elresultat, säger Johan Ehrenberg, grundare av ETC El.

Genom att placera de båda staketkonstruktionerna så att solpanelerna vetter mot öster respektive väster kan de fånga upp solens strålar tidigt på morgonen och sent på kvällen.

– Det roliga med anläggningen är att vi får en ”kamelform” på produktionen. Vi får mer el än normalt på morgnar och kvällar, men mindre mitt på dagen. Men det viktiga är kanske att det blir en yteffektiv anläggning, säger Johan Ehrenberg.

Läs mer:

Läs mer: Sverige behöver 4 700 solcellsparker

Med reflekterande aluminiumfolie på marken mellan de dubbelsidiga solcellspanelerna förstärks ”kameleffekten”. Då ökar produktionen på morgnar och kvällar.

– Nu ska vi bygga om och testa med vinklade speglar för att se hur det påverkar produktionen, berättar Johan Ehrenberg.

För ett vanligt hushåll kan det vara en poäng med solceller som ger mer el på morgnar och kvällar än mitt på dagen. Men Johan Ehrenberg ser framför allt ett värde med att den dubbelsidiga solcellstekniken gör att paneler kan monteras på ställen där man tidigare inte trodde att det gick att generera solel.

– Lodräta montage är inte så vanliga, men det beror på att vi har så otroligt mycket mark och tak som inte har utnyttjats än. När solceller används i vanlig byggnation kommer lodräta montage att bli väldigt vanliga, till exempel längs motorvägar, säger han.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt