Etanolföretaget Sekab räddat - storägarna öppnar plånboken

2008-09-16 15:40  
Staffan Westlin, vd på Skellefteå Kraft som är största enskilda ägare i Sekab, knusslar inte utan går in med 80 miljoner kronor i nytt kapital i Sekab.

Nu öppnar de kommunala energibolagen i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå plånboken och garanterar Sekab totalt 170 miljoner kronor. Det är 70 miljoner mer än bolaget sagt sig behöva.

De tre kommunala energibolagen ställer mangrant upp för "sitt" etanolbolag, som sedan länge varit i ekonomisk kris. De äger tillsammans 50 procent av Sekabkoncernen.

En stark anledning till företaget fått likviditetsproblem är att E85-marknaden växer så det knakar.

Sekab är helt dominerande importör av brasiliansk etanol och på grund av att bolaget måste punga ut med pengar i förskott för etanolen behövs hundra miljoner kronor.

Nu får Sekab plötsligt tillgång till 70 extra miljoner. Förutsättningen är att kommunstyrelserna tar beslutet.

- Behovet av ökad finansiering är i grunden positivt, eftersom det rör sig om en marknad som växer hela tiden, säger vd för Skellefteå Kraft, Staffan Westlin.

- Därför har vi sagt ja till 80 miljoner.

Samma tongångar kommer från både Umeå Energi och från Övik Energi.

- E85 ökar så kraftigt och vi har gått i takt med Skellefteå Kraft hela tiden. Så vi säger ja, säger Pelle Fridström, vd för Övik Energi.

Beslutet tas inte förrän den 29 september i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik.

Och just nu, tisdag eftermiddag, tas frågan upp i kommunfullmäktige i både Skellefteå och i Umeå.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt