Etanolfabriken i Örnsköldsvik hotas av nedläggning

2012-01-31 23:00  
Det ser mörkt ut för Sekabs etanolfabrik i Örnsköldsvik. Det saknas pengar till driften och strax före jul varslades hela personalen. Foto: Torbjörn Bergkvist/Sekab

Den unika testfabriken i Örnsköldsvik för etanol från cellulosa hotas av nedläggning. Personalen är varslad och nu jagar ägarna nya pengar.

I sju år har restprodukter från jord- och skogsbruk förvandlats till etanol i demoanläggningen i Örnsköldsvik. Här har både forskare och företag haft en unik möjlighet att testa sina processer i större skala.

–  Det vore väldigt olyckligt om den läggs ner. Anläggningen har få motsvarigheter i världen och är viktig inte bara för utvecklingen av etanol utan också för andra kemikalier ur skogsråvara, säger Guido Zacchi, professor i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola.

Etanolfabriken har kostat mer än 200 miljoner att bygga. Till stor del har den finansierats med skattemedel via Energimyndigheten. Företaget Sekab i Örnsköldsvik har hittills stått för driften och är också en av delägarna tillsammans med holdingbolagen vid universiteten i Umeå och Luleå.

Men strax före jul sa Sekab upp driftavtalet och personalen, 25 personer, har varslats.

–  Vi jobbar fortfarande på att hitta ny finansiering. Löser det sig inte under våren tvingas vi stänga ner, säger Anders Fredriksson, vd för Sekab.

I år saknas cirka 20 miljoner för att kunna driva anläggningen vidare.

– Läget är akut, men på grund av EU:s statsstödsregler kan inte vi från universitetens sida gå in med pengar, säger Ulf Edlund, seniorrådgivare för samverkan vid Umeå universitet.

På Energimyndigheten undersöks hur situationen kan lösas.

– Vi har fått in nya ansökningar som vi nu tittar på, säger handläggaren Lars Vallander.

Hotet om nedläggning kommer i ett läge då tekniken för att tillverka etanol av cellulosa står inför sitt kommersiella genombrott. De första storskaliga fabrikerna kommer att öppnas i år, bland annat i Italien.

– Om demoanläggningen läggs ner blir svenska företag och forskare hänvisade till samarbete med utlandet. Där görs det nu stora satsningar på flera håll, säger Guido Zacchi, som själv samarbetar med ett nytt forskningscentrum för cellulosaetanol i Brasilien.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt