Etanolfabrik i Sveg satsar på trä

2008-10-08 14:43  

Etanolanläggningen i Sveg har nu invigts. Här ska i första hand trä användas som råvara. - Men vi ska också kunna använda halm och hampa, säger Sven Görgård platsansvarig på NBE, som företaget heter.

Anläggningen NBE, (National Bioenergy) i Sveg är en fullskalig försöksanläggning för att framställa andra generationens etanol. Det innebär skogsråvara används i tillverkningen istället för spannmål, majs eller sockerrör.

Nu håller man på att anställa folk och om några veckor startar försöken i anläggningen, som har kostat 48 miljoner kronor.

Tanken är dock att bygga ett bioenergikombinat där etanolproduktionen är ett av fyra ben.

De andra är tillverkning av pellets och briketter av förnybara bränslen, ett kraftvärmeverk och ett växthus som ska värmas upp av spillvärmen från kraftvärmeverket.

Denna fabrik kommer att projekteras under nästa år och enligt Sven Görgård stå klar 2011-2012. Kostnaderna beräknas till flera miljarder.

Två kinesiska företag är delägare, Dragon Power och National Bio Energy Company tillsammans med Härjedalens Miljöbränsle och Härjedalens kommun. Både Energimyndigheten och EU har bidragit till försöksanläggningen, som kommer att utvärderas under nästa år.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt