Estland nobbar ny gasledning i Östersjön

2012-12-07 14:06  

Estland säger nej till att låta gasledningsföretaget Nordstream undersöka Östersjöns botten utanför estniska kusten för en ny gasledning.

Nordstream har planer på att vid sidan av de två gasledningar som nu tagits i drift fortsätta utbyggnaden med ytterligare en eller två.

Nordstream gjorde i augusti en officiell förfrågan om att få genomföra bottenundersökningar i ett fyra kilometer långt område i den estniska ekonomiska zonen i Östersjön.

Estland har nu svarat nej på den förfrågan med hänvisning till att känslig information om eventuella naturfyndigheter i området kan komma i orätta händer. Man vill heller inte tillåta borrprov och seismiska undersökningar i området.

De två ledningar som nu är i drift ska vid full kapacitet kunna överföra 55 miljarder kubikmeter gas från de ryska gasfälten i Sibirien via Viborg vid finska gränsen och sedan genom de 1224 km långa gasledningarna till tyska Greifswald.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt