Erbjuder lösning på brittiskt plutoniumproblem

2013-10-15 13:58  
Prism använder metalliskt bränsle av zirkonium, uran och plutonium. Foto: GE Hitachi

Reaktortillverkaren GE-Hitachi erbjuder sig att ta hand om det plutoniumberg som kostar 1 miljard kronor om året att ta hand om.

GE-Hitachi erbjöd sig i förra veckan under konferensen Nuclear Spent Fuel Strategy Forum Europe att använda det plutonium som britterna lagrar i främst Sellafield som bränsle i ett antal bridreaktorer som företaget kallar Prism.

Det brittiska plutoniumlagret uppgår till 112 ton och det kostar den brittiska staten närmare 1 miljard kronor om året att härbärgera avfallet.

Prism är en fjärde generationens natriumkyld bridreaktor som använder metalliskt plutonium och uran som bränsle. Den termiska effekten anges till 840 MW, den elektriska till 311 MW.

GE-Hitachi föreslår att två block sätts samman till en enhet som ger 622 MW. Tre sådana dubbelblock skulle då ge 1866 MW. Med placering i närheten av Sellafield kommer kraftverken att ligga nära plutoniumlagret.

Brittiska Nuclear Decommissioning Authority diskuterade frågan om plutoniumlagret så sent som i augusti och kom fram till att användning till sammans med uran som Mox-bränsle är bästa sättet att ta hand om plutoniet.

Amerikanska myndigheter godkände 1992 konstruktionen av Prism-reaktorer och har även godkänt att reaktortypen exporteras till Storbritannien för att ta hand om plutoniumavfall.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt